Friday, July 15, 2011

Suke-Suke

Ujian Dementia
Betapa cekapnya anda!!

Di bawah ada ( 4   ) soalan dan satu soalan bonus.  Anda perlu menjawab dengan pantas.   Anda tidak boleh mengambil masa, perlu menjawabnya segera. OK?


Mari cuba, lihat sendiri berapa pantas dan hebatnya diri anda.....
 Ready? GO!!!  (lihat bawah)
  
Soalan Pertama:  

A
nda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?  

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~

Jawapan:
  Jika jawapan anda tempat yang pertama, sudah tentu jawapan anda salah! Jika anda memotong orang kedua sudah tentu anda mengambil tempatnya, tempat kedua!

Cuba jangan lihat atas semula untuk soalan seterus.  Sekarang jawab soalan kedua, tetapi jangan  ambil terlalu banyak masa seperti soalan pertama OK  ?
  
Soalan Kedua:
J ika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...? (lihat bawah)  

Jawapan:
 Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, anda salah lagi...  Jawapanya, ada tetap ni kedudukan no 2. Sebabnya, sebelum anda memotong orang terakhir, orang pertama yang berada didepan anda terlebih dahuhulu memotong orang itu..haha… anda masih kurang bijak…

Adakah anda pantas dan cerdek, tidak begitu rupanya.?


Soalan Ketiga:

S
oalan kira-kira bermuslihat!  Perhatian: Ini mesti dilakukan tanpa menggunakan fikiran sahaja  . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira.  Cuba lah...


Ambil 1000  dan campur 40 .  Sekarang campur lagi 1000
.   Campur lagi 30  .... Campur lagi 1000  . Campur lagi   20 ... Campur lagi 1000  . Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?  

Lihat bawah untuk ...jawapan.. ..
  
Adakah jawapan anda 5000  ?


Jawapan sebanar adalah 4100.Jika anda tak percaya gunakan mesen kira-kira.!  Mungkin ini bukan hari anda kan?  Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul ... Cuba.


Soalan keempat:
 

Bapa Mary ada  seramai lima orang anak gadis: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Apakah nama anak gadisnya  yang terakhir?


Adakah jawapan anda  Nunu? Salah!  sudah tentu Salah.
Namanya
Mary.   Baca semula soalan!  

Okay, cuba jawab soalan bonus:
 

S
orang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi. Dengan mengayakan lakunan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu.

Seterusnya, seorang buta pergi ke mini-market, untuk membeli cermin mata hitam, bagaimaa dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya. ...?
  


Dia hanya membuka mulutnya dan menyebut apa yang dihajati


Mudah sahaja.
 

Selamat bergembira...!! 

No comments:

Post a Comment