Sunday, April 22, 2012

Hokkaido Cupcake

Akhirnya...lepas jugak hajat aku nak wat cupcake nih...walaupun last minit ada benda tak cukup..tapi alhamdulillah, hasilnya tak mengecewakan..aku ambik resipi nih dari FB dan blog Kak Zuraini Alias tapi banyak jugak blog-blog lain yang telah sudi meng'share'kan resipi cupcake nih seperti kak Azlita,anamarza dan banyak lagi...aku copykan kat sini tuk sapa-sapa yang malas nak tekan link tu k..













BAHAN BAHAN


A) 4 biji putih telur
    1 tsp garam
   80 gm gula halus


Putar sehingge menjadi kental ( MERINGUE )


B ) 4 biji kuning telur
    30 gm gula castor
    1 tsp esen vanilla
   40 ml minyak jagung
   40 ml susu segar (guna susu cair sebab habis..cukup2 tuk kastard je)


C ) 55 gm tepung kek
    20 gm tepung custard
    1 tsp baking powder


CARE CARA


1. Ayak tepung kek, tepung custard dan b.powder
2. Putar telur kuning dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan susu segar.
4. Masukkan tepung dan gaul sebati
5. Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan kedalam cup 3/4 penuh  ( 80 peratus cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelembong udare di dalam kek )
7.  Bakar pade suhu 170 C selame 15 minit hingge 20 minit  atau sehingge masak kekuningan )


BAHAN CUSTARD


1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega/ butter


1.Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat. ( kkzu masak atas double boiler ). Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan kesemua bahan. .Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini
2. Setelah kek masak dan kek telah sejuk  picit custard di tengah tengah kek.Cucuk nooczle ke dalam dan picit.



No comments:

Post a Comment