Saturday, September 29, 2012

Kuih seri Muka

Kenapa lah makin ari makin malas nak jenguk blog nih.Dah lah macam tu, sekarang dah mula rasa nak makan macam-macam...takkan mengandung..na mungkin heeee...tak kisahlah tuh, kalau mengandung alhamdulillah rezeki kan??

Dah beberapa menjak terasa nak makan kuih seri muka nih.Dari umah Mak Mok makan kenduri nak pegi haji sabtu lepas..nak beli boleh je tapi terasa nak buat sendiri sebab nyer...lain kali boleh la buat lagi.Sampai bila nak harap kedai dan beli je kan???sok2 dah tua boleh ler bagi anak rasa air tangan ibu dia nih...:)

Ari nih aku rajin kan jugak buat..

1.sebab anak aku boleh bawa pergi sekolah dan bagi orang rasa

2.aku nak bagi jiran aku..lama dah tak bagi sedekah kat jiran-jiran...raya pun tak sempat nak jemput datang rumah kan??

3.Saje nak asah skill resipi baru..

oklah, resipi nih aku ceduk dari myresipi, resipi asal dari nana... ..kebetulan bahan-bahan pun senang so decide tuk wat ari ni instead nak wat sok, so jumaat anak boleh bawa pergi sekolah..hehehe

tak kisah lah kan, janji ikhlas nak bagi orang makan..x harap apa-apa pun..

aku copy balik resipi kat sini tuk sapa-sapa yang rasa nak wat..tak nak wat leh je tempah ngan aku..hahahhahaa

KUIH SERI MUKA 

Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak     



Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) 

Cara-cara

  1. Untuk lapisan bawah:-
  2. A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  4. C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  5. D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  6. E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  7. F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. 
 sebelum di masukkan ke dalam kukus...
 ratakan dengan sudu yang dibalut plastik tuk mengelakkan ia melekat pada sudu bila ditekan
  1. Untuk lapisan atas:-
  2. 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  3. 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  4. 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  5. 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  6. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!! 
 gula + telur
 masukkan santan yang dicampur dengan garam
 air pandan..( 300ml +10 helai daun pandan) diblend
 adunan siap ditapis...dan dimasukkan tepung jagung dan tepung gandum

tuang atas atas adunan pulut

 kukus semula selama 1 jam

inilah hasilnya...sori aku dah terpotong ms belom sejuk sepenuhnya..tapi rasanya nyum2


No comments:

Post a Comment