Tetiba terasa nak makan apam beras pulak..nasib baik simple dan mudah kan...lebihan nasi semalam pun ada lagi.Bolehlah jalankan operasi.Tekak macam-macam pulak sejak dua menjak nih.Appaun layan reseipi aku ambik dari blog someone nih..of course lah otai dalam masakan..sumber rujuakan katakan..cek sini k..takpun tengok copy aku taip balik kat bawah tuh..
aku x letak kelapa parut sebab takder..he3 layan je lah k..
Bahan-bahan
2 cwn nasi*
1 cwn tepung gandum
3 cwn tepung beras
1 1/2 cawan gula
1 peket yis ( 11gm)
3 cawan air*
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara Penyediaan
1. Blend nasi* dan air* sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras,gula dan yis.
3. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
4. Perap selama 1 jam.
5. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
6. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
7. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
8. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment