Wednesday, May 14, 2014

Roti Butterscotch


Bila dah dapat resepi yang best, of couse takde masalah nak makan apa yang kita suka.Lebih-lebih lagi bila mood rajin datang.Anak-anak nak roti sosej..kebetulan nak try sos krim butterscotch so buat dua adunan.Boleh jugak leh kirim kat rumah sebelah.Tak salah bagi orang rasa disamping sedekah kan...

buat yang mula-mula nak try adunan roti nih, diharap bersabar yer sebab adunan memang sedikit lembik.Tapi jangan risau yer..uli dengan taburan tepung atas papan pencanai dan uli sampai tak melekat kat jari..tak perlu tambah tepung yer..uli sikit-sikit sampai sebati.Lepas tu perap doh selama 30 minit atau naik 2x ganda.
 Dah kembang macam nih bolehlah di bentuk bulat-bulat macam buat pau tu cuma xde inti je..pastu susun jarak-jarak macam gambar kat bawah ni.Tunggu lagi sampai kembang baru leh bakar yer..150-20 minit..api atas bawah 200 darjah celcius.


 jangan lupa sapu kuning telur+2sb air sebelum masukkan roti dalam oven.Dan oven mesti dipanaskan dahulu 10 minit sebelum proses membakar roti yer..
 Nak lebih cantik boleh tabur badam n biji sawi atas roti,..pastu boleh lah bakar

 BUTTERSCOTCH SAUCE
sumber: kak izahdaut

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 tsp. vanilla
1/4 cawan tepung
1/2 cawan butter
secubit garam (optional)

Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. Gaul hingga sebati. Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. Tambahkan vanilla dan butter. Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

Nota: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.



 tekstur yang lembut ..
even dah 4 jam sejuk..

No comments:

Post a Comment