Saturday, December 29, 2012

Oreo Cheese Cake


Dah lama hasrat nak buat kek cheese nih..cuma loyang spring foam yang boleh bukak tu je tak beli lagi.Ni dah ader bolehlah buat kan???aku copy je resipi nyer dari SINI..memang tak mengecewakan..based tu kalau banyak lagi biskut lagi bagus..len kali aku leh adjust mana yang patut..thank tu Home Sweet Home yang sudi share resipi..banyak lagi resipi lain..ynag besa nyer bakar or tidak je..pastu nak guna yougurt or whipping cream.Kebetulan masa wat crepe ari tu ada lagi whipping cream aku yang balance so terus buat je lah..

aku copykan resepi tuk sapa2 yang malas nak g tgk link k..

OREO CHEESECAKE - RESEPI II
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)

Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
  • 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
  • 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
  • 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.

 yang ni utk based kek..banyak lagi biskut lagi best kot..bagi aku ler..
 yang ni atas nyer..
termasuk whipping cream aku yang baru nak dicairkan..ehehe
 ini lah rupenyer..sori lah kamera kabur..
nyum2

No comments:

Post a Comment