Wednesday, May 9, 2012

Kek Pandan Prune

Ari nih terasa teramat lah borink...tak tau nak wat per..nak masak dah terasa malas lah pulak.Pagi-pagi balik hantar anak pegi tadika,sambung tidokan si kecik...of coz ibu diapun kena lelap sekali.Kalau tak memang tak tido ler dia.

Bila dah tido baru bole buat keje...memang betul kata orang budak kalau menyusu badan nih manja dia lain macam je.Compare ngan akak dia memang jauh sangat...Dah genap setahun 2 bulan aku susukan dia fully breasfeed..alhamdulillah.Tak sangka selama nih.Ingatkan dulu nak susukan dia sampai 6 bulan je.Rezeki dia kot kan???

Berbalik dengan kek aku buat ari nih, saje tengok telur ngan barang-barang lain ada lagi..so terus je layan ..cuma susu segar tu aku tukar ngan susu cair memandangkan susu segar takde.Dan tambah prune yang tak berusik.Sayang lak..janji sedap..

Resipi asal aku dapat dari izza muffin..mintak maaf kak sebab alter tanpa kebenaran..






Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste
 + prune dalam 20 biji...sweetened prune(dipotong halus)



Cara membuatnya


Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..

No comments:

Post a Comment