IKAN PARANG MASAK PINDANG
Bahan-bahannya:
3 potong ikan parang (agak-agak 5 cm lebar)
5 biji bawang merah(hiris halus)
3 ulas bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup ( dikisar lumat)
2 batang serai (di tumbuk dan disimpul)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam dan perasa (ikut selera)
Cara penyediannya:
Bawang, kunyit kisar, dan serai direbus dengan air (agak-agak kuah banyak mana yang digemari) tanpa minyak. bila dah mendidih, masukkan ikan parang, air asam jawa dan garam.
Makan masa panas... Sedap..... kalau tak pantang pun, best . kene pulak dgn sambal belacan...wau...
KERABU PEGAGA
Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda
bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam
cara..
1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tuutup api..
3. kacau rata dan hidangkan..
HARUAN PANGGANG HALIA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam
bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup
bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam
Cara
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.
Sup Ikan Haruan
Bahan-Bahan
1ekor ikan haruan - dipotong keping
1inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang halus
1 sudu teh serbuk lada putih
2 1/2cawan air
Garam secukup rasa
Cara-Caranya
1. Panaskan periuk dan masukkan halia, bawang merah,
serbuk lada putih bersama air.
2. Biarkan mendidih dan masukkan ikan haruan. Masak sehingga kuah
menjadi pekat dan boleh dimakan bersama nasi panas.
Daging Halia
Bahan
300 gm daging-potong tipis..seelok2nya guna bhg daging yg tak berlemak
-boleh ganti dgn hati ayam jika suka
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
1 sb sos lada hitam-pilihan
1/3 labu bawang besar-potong
garam, minyak
Cara
1.Rebus daging dlm kuali...jgn tambah air. utk cepat empukkan daging biarkan air daging kering dulu. bila kering masukkan sikit2 air hingga daging empuk. biarkan air kering.
2. Tuangkan minyak,kacau daging rata2. masukkan kicap,sos lada hitam dan lada hitam.kacau rata.
3.Masukkan bahan2 lain yg dipotong dan bawang serta garam. goreng sampai bawang besar layu.siap utk dimkn.
Ikan Bawal Kukus Halia
Bahan
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis
Cara
1.Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.perap seketika.
2.letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil,siram baki perapan kicap atas ikan
3.tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
4.kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.
**senang sekali masak ada lauk dan sayur jimat tenaga dan gas..
Ikan Pindang Kicap
Bahan-bahan:
2-3 ekor ikan (ikan merah/jenahak/selar kuning/kerisi/siakap)-selalu masak dgn ikan merah atau kerisi.boleh juga ganti dgn daging
*1 ulas bawang putih --tumbuk-lebihkan letak 3 ulas
5 ulas bwg merah
1-2 btg cili merah-tak letak
*5 cm kunyit- tumbuk
*5 cm halia muda-mayang
*5 cm lengkuas-ketuk
1 btg serai-ketuk
1-2 helai daun salam-tak letak
3-4 kpg asam gelugur
1-2 sudu teh kicap manis
4 cwn air, garam
semua bahan * potong tipis aja
Cara
1.Panaskan minyak sikit tumis bawang dan halia.
2.Masukkan air.biarkan mendidih dan masukkan bahan lain dan ikan.rasakan garam.
**nak mudah mama masukkan air dan semua bahan kecuali ikan buat stail singgang. Bila mendidih baru masukkan ikan.
Ikan bilis Lada Hitam
Bahan:
1 gengam ikan bilis
1 1/2 inci halia-potong bulat tipis2
1 sudu mkn lada hitam-tumbuk kasar
sedikit minyak
Cara:
1.Goreng ikan bilis dlm minyak yg sikit. bila hampir garing masukkan halia.
2.Kacau sekejap dan angkat. Gaulkan ikan bilis halia tadi dgn lada hitam.Siap utk dimkn.
**kalau nak tumbuk ikan bilis dan haliapun boleh.
SUP SAYUR - SAWI BUNGA / LOBAK PUTIH / KAILAN / CARROT
bahan-bahan:-
sayur
air
bawang putih
daun sup
minyak bijan
cara-cara:-
tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran. masukkan juga sedikit garam. setelah mendidih, masukkan daun sup & titiskan sedikit minyak bijan.
air untuk menyegarkan badan & membuang angin
- rebuskan serai, daun pandan, halia & sedikit gula
(kalau taknak boleh je beli air halia serbuk yg dalam peket tu - jenama nona)
* bagi yg bersalin caeser, buah yang bagus untuk dimakan ialah orange (Insyaallah, cepat sembuhkan luka)
* bagi yg bersalin caeser juga bolehlah amalkan minum pati / jeli gamat & juga pati ikan haruan (x sedap giler!!!!, tp nak sihat kena minum gak! yikes!), Insyaallah cepat baik.
No comments:
Post a Comment