Akhirnya...lepas jugak hajat aku nak wat cupcake nih...walaupun last minit ada benda tak cukup..tapi alhamdulillah, hasilnya tak mengecewakan..aku ambik resipi nih dari FB dan blog Kak
Zuraini Alias tapi banyak jugak blog-blog lain yang telah sudi meng'share'kan resipi cupcake nih seperti
kak Azlita,
anamarza dan banyak lagi...aku copykan kat sini tuk sapa-sapa yang malas nak tekan link tu k..
BAHAN BAHAN
A) 4 biji putih telur
1 tsp garam
80 gm gula halus
Putar sehingge menjadi kental ( MERINGUE )
B ) 4 biji kuning telur
30 gm gula castor
1 tsp esen vanilla
40 ml minyak jagung
40 ml susu segar (guna susu cair sebab habis..cukup2 tuk kastard je)
C ) 55 gm tepung kek
20 gm tepung custard
1 tsp baking powder
CARE CARA
1. Ayak tepung kek, tepung custard dan b.powder
2. Putar telur kuning dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan susu segar.
4. Masukkan tepung dan gaul sebati
5. Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan kedalam cup 3/4 penuh ( 80 peratus cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelembong udare di dalam kek )
7. Bakar pade suhu 170 C selame 15 minit hingge 20 minit atau sehingge masak kekuningan )
BAHAN CUSTARD
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega/ butter
1.Satukan
bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat. ( kkzu masak atas
double boiler ). Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru
satukan kesemua bahan. .Sentiase mengacau filling custard ini untuk
mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini
2. Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah tengah kek.Cucuk nooczle ke dalam dan picit.
No comments:
Post a Comment