ni lah kek yang aku wat..simple je deco..ingat nak wat ganache..tapi disebabkan whipping cream xde, so aku wat buttercream je...next time boleh try wat lagi.Kali ni aku try wat kek coklat bakar..selalu wat kukus..saje nak menambahkan koleksi resipi kek coklat..memang sedap n lembut je kek nih..
resipi: kek coklat
sumber:dayangjack.blogspot.com
Bahan-bahan : loyang kecil (gandakan bahan2 utk loyang besar)
- 100 g tepung naik sendiri
- 40 g serbuk koko (DJ guna koko hitam)
- 150 g gula pasir (dikisar halus)
- 3 biji telur A
- 50 g marjerin / mentega (dicairkan) - DJ guna marjerin
- 60 ml susu cair
- 1 sk esen vanilla
- 1 sk ovalette
Cara-cara :
- Ayak tepung bersama serbuk koko.
- Panaskan oven pd suhu 170C. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan alaskan dgn baking paper. Sapukan lagi dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Satukan gula, telur, esen vanilla, ovalette dan susu cair di dalam mangkuk pengadun dan putar hingga gebu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga sebati.
- Masukkan marjerin / mentega cair dan kacau perlahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 20-25 minit (bergantung pd suhu oven masing2).
- Setelah masak, keluarkan terus kek dari oven dan sejukkan sebelum dihiaskan dgn ganache / topping kesukaan.
itu sebab ari nih aku masak laksa sarawak + mee sup tuk anak aku..tapi dia bukan nak pun.Dia nak nuget n kentang je...xkisahlah, janji kenyang ...
yang nih tuk jiran aku..kebetulan masak banyak..lagipun dia pagi-pagi lagi dah hantar lauk ayam kari..x masak nasi, kena ratah je lah...simpan sikit tuk bfast sok ngan roti prata frozen..kikikik
campuran beehoon, daun sup, limau kasturi, telur goreng dadar(dihiris), taugeh(dicelur), sambal belacan,udang dan ayam yang diracik...nyum...nyummmmmmmm
No comments:
Post a Comment