Sebenarnya lama dh nak buat kek red velvet nih.Tapi bila pikir nak makan kek topping cheese macam bosan pulak.So kali nih tukar sikit...buat ala2 marble cheese.lain sikit kan???bangun pagi dah lambat..maklumlah cuti..xyah antar anak sekolah...eeheheheeh balun tido la ek??
Pas settlekan rumah, masak tuk bfast, bolehlah menguli adunan..lagipun cream cheese ada lagi balance dari wat bluberi cheese tart ari tuh.Pastu plan nak buat shell tuk tart wat kenduri arwah akak ipar ahad nih...alhamdulillah masa buat n3 nih dh siap 2 adunan shell yang dibuat tuk kenduri...Macam x banyak je.tengoklah nanti kalau rasa macam x cukup leh buat adunan lagi.Bahan2 semua ada lagi..heeheehe
Disebabkan terlebih rajin...kalau buat kek, masak n try resipi baru dan menjadi lak tuh..hilang strees kat kepala nih(macam xde cara lain nak hilang strees ek)..Dalam bosan-bosan nak bukak FB memanjang..better aku asah skill buat kek dan carik resipi baru..ader jugak pekdahnya kan...so aku dapatlah resipi dari kak izzah nih tapi aku guna resipi asal dari kak Anymz tanpa aper-aper renovation.....resipi kek red velvet aku dah lama ada cuma nak buat macam takut membazir lak..lain lah kalau ada special occasion kan?ok lah aku copy kan resipi tuk sapa-sapa yang nak try wat..kalau ikut step..i'Allah menjadi..jangan lupa baca bismillah sebelum mula menggodek k..
Disebabkan terlebih rajin...kalau buat kek, masak n try resipi baru dan menjadi lak tuh..hilang strees kat kepala nih(macam xde cara lain nak hilang strees ek)..Dalam bosan-bosan nak bukak FB memanjang..better aku asah skill buat kek dan carik resipi baru..ader jugak pekdahnya kan...so aku dapatlah resipi dari kak izzah nih tapi aku guna resipi asal dari kak Anymz tanpa aper-aper renovation.....resipi kek red velvet aku dah lama ada cuma nak buat macam takut membazir lak..lain lah kalau ada special occasion kan?ok lah aku copy kan resipi tuk sapa-sapa yang nak try wat..kalau ikut step..i'Allah menjadi..jangan lupa baca bismillah sebelum mula menggodek k..
VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
sumber: kak Anymz
Bahan-bahan (loyang 4 segi 7x7 inci) -
125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
1/2 sudu kecil garam
60g mentega - suhu bilik
110g gula halus
1 biji telur saiz A
1/2 sudu kecil essen vanilla
120ml susu segar - suhu bilik
1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
1/2 sudu kecil pewarna merah
kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
200g cream cheese
1 biji telur saiz B@A
60g gula galus
1 sudu besar jus lemon
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.
2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.
Lapisan Cheese
1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba..
inilah hasil yang aku buat..dengan kaedah steam bath..alhamdulillah menjadi..
sapa2 nak resipi lebih lanjut terus je cek kat blog kak izzah muffin lover
No comments:
Post a Comment