Ni semalam punyer cite..malas nyer pasal ..sampai tak update blog yang tak seberapa ni..Semalam wat mee bandung n ikan lidah masak taucu..korang pernah tengok tak ikan tu macam mana???kalau kat Sarawak ..kat kampung aku lah terutamanya..memang femes ikan nih..sebab xde tulang halus-halus..bagi budak pun reti lah makan sendiri..pegi pasar tani semalam ternampak lak ikan nih..terus teringat kampung..huhuhuhu
So, apalagi, terus beli ikan nih..selain menghilangkan rindu kat kampung halaman, leh jugak bagi anak makan ..yelah tulang tak banyak..satu yang besar tu je lah yang ada pun..aku share kat sapa-sapa yang tak tahu cara siang ikan nih.Aku ni anak nelayan..bagi jelan ikan apa pun..i'Allah aku leh siang...tapi ikan besar-besar x reti ler..hihihi
Ini lah rupa ikan lidah tuh..ada macam lidah tak???aku beli 1/2 kilo je..rm4 dapat 6 ekor...ok...beralih cara siang lak..
mula-mula terbalikkan..kan ada 2 side kan..hitam ngan putih..so putih ni kita kikis sisik dulu..
pastu..potong macam nih sebab kita xnak kepala dia dan nak buang kulit hitam nih...tapi jangan sampai putus k..kang satu keje lak nak tarik..
pastu terbalikkan..n tarikkkkk
da siap pun di siang..
dan nih pulak dia nyer rencah..cili hidup, cili keringf, bawang besar, bawang kecik n taucu..semua nya hiris je..tumis n perasakan..tapi jangan letak garam k..sebab taucu dah masin..
goreng biasa pun sedap gak..anak aku suka yang biasa je..terpaksa bagi 2..satu goreng macam nih..satu lagi goreng biasa..selamat mencuba
No comments:
Post a Comment