sebelum dimasukkan ke dalam oven
dah siap..gebuz sangat2..thanks kak rohani yang share resipi..tapi sebelum tu nak mintak ampun n maaf sebab dah ter'alter' sikit resipi atas sebab-sebab keperluan..hihihih
Kek Pisang Marble Coklat
sumber: rohaniramli.blogspot.com
Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek (sy guna 3 biji pisang berangan)
- 180g tpg gandum-
- 180g gula halus
- 3 biji telor ( sy guna 4 biji telur size C)
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar- sy x letak pun
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
No comments:
Post a Comment